Massage

DSC_88Massage is eerst en vooral ontspanning. Door de aanraking, de druk en de bewegingen wordt het lichaam los en soepel. De doorbloeding verbetert, afvalstoffen worden sneller verwijderd, het autonome zenuwstelsel komt tot rust. Mensen verschillen nogal, maar vrijwel iedereen ondervindt datzelfde effect bij en na massage. Het resultaat is een los, kalm, ontspannen gevoel.

DSC_147

Dat is niet het hele verhaal. In je lijf speelt zich van alles af. Het is een weerspiegeling van de manier waarop je in het leven staat. Het woord ‘houding’ heeft niet voor niets een dubbele betekenis. In het lijf zitten stress, spanning van verkeerde houdingen, emoties, onbewuste pantsering tegen onaangename gebeurtenissen, oud zeer, onuitgesproken woede en frustratie, verdriet, noem maar op.

DSC_113

Massage helpt je om los te kunnen laten. Soms gebeurt dat helemaal vanzelf, soms is er een beetje bewuste aandacht voor nodig. En als dat loslaten eenmaal op gang begint te komen, verandert er iets in je houding, in beide betekenissen van het woord. Dan kun je zomaar losser in het leven komen te staan, of juist steviger als dat is wat je nodig hebt. Of nog weer iets heel anders, want het is voor niemand hetzelfde. Dat mee te maken is een mooie ervaring, die je voor altijd met je meeneemt.

DSC_131

 

DSC_135